Αποχή;

Βασικό θέμα συζήτησης σε αυτές τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές ήταν η "τεράστια αποχή". Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στην Αττική π.χ. η αποχή ήταν αυξημένη (κατά 7%) - και η αύξηση αυτή είναι το μόνο βέβαιο στοιχείο για τις εκλογές. Γιατί το όλο ζήτημα των εκλογικών καταλόγων που αναφέρουν 9.820.876 εγγεγραμμένους, είναι λίγο ύποπτο.

Για παράδειγμα σύμφωνα με την τελευταία απογραφή,κατοικούσαν το 2001 στην Ελλάδα 10.964.020 κάτοικοι, εκ των οποίων τα 1.666.888 ήταν κάτω των 14 ετών. Μια αναγωγή μας δίνει το πολύ 10,5 εκατομμύρια Έλληνες πολίτες (συνυπολογίζονται στην απογραφή και οι μετανάστες στην χώρα μας), και περί τα 2 εκατομμύρια που δεν είναι ακόμα σε ηλικία ψήφου. Άρα περίπου (χοντρικά) μιλάμε για 8,5 εκατομμύρια πολίτες σε ηλικία ψήφου στην χώρα. Δηλαδή περί το 1,3 εκατομμύρια λιγότερους από όσους είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε δύο πράγματα:

- Υπάρχουν πολλοί Έλληνες πολίτες που ζουν μόνιμα στο εξωτερικό (και σιγά μην έρθουν να ψηφίσουν και μάλιστα για Νομάρχη). Αλλά πόσοι είναι αυτοί οι ξενιτεμένοι Έλληνες που είναι καταχωρισμένοι μάλιστα στα Ελληνικά δημοτολόγια; Είναι μισό εκατομμύριο; Μπορεί να είναι ένα εκατομμύριο;

- Δεν διαγράφονται πάντα (εγκαίρως) οι εκλιπόντες και οι μεταδημοτεύσαντες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις. Ανέφερα την σχετική μου εμπειρία στο σχόλιο του Old-Boy.

Με βάση το 8.5 εκατομμύρια πραγματικών, εν Ελλάδι ψηφοφόρων, το συνολικό ποσοστό αποχής είναι περί το 18% σε αυτές τις εκλογές, και περί το 12% στις περασμένες εθνικές εκλογές. Αν συνυπολογιστούν, ετεροδημότες που δεν πάνε στους τόπους τους πάντα αν είναι μακριά, υπερήλικες, άρρωστοι, εργαζόμενοι, προσωρινά εκτός Ελλάδας, Ελληνοποιηθέντες-μαϊμού για απόκτηση κοινοτικού διαβατηρίου (και ήδη εκτός Ελλάδας - μεγάλη μπίζνα ακούω) κ.ο.κ. είναι δύσκολο να ισχυριστεί κανείς ότι υπάρχει μεγάλη εκλογική αποχή στην Ελλάδα - πόσο μάλλον συνειδητή εκλογική αποχή.

Σημειώνω, τέλος, ότι αυτό το μπάχαλο στα εκλογολόγια είναι σχετικά εύκολο να το εκμεταλλευτούν διάφοροι. Δημιουργεί δηλαδή κινδύνους διαβλητότητας των εκλογών. Αυτό είναι το ουσιωδέστερο ζήτημα τελικά...

Σχόλια

Ο χρήστης S G είπε…
καλα το οτι υπαρχουν νεκροι ανθρωποι στους εκλογικους καταλογους ειναι απιστευτο. Τοσα τεραστια ποσα ριχνοντα στις κοινωνιες της πληροφοριες και λοιπες πομφολυγες, δεν μπορουν να συνδεσουν τα ληξιαρχεια με τους εκλογικους καταλογους?

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση

Μετεκλογικά