Θα τα φας και θα πεις κι ένα τραγούδι

Μέσω του Blablablog έμαθα την ακόλουθη είδηση (όπως την περιγράφει η "Καθημερινή"):

Πρωτοφανές! Eυθεία απειλή προς τη Bουλή των Aντιπροσώπων εξαπέλυσε η πρεσβεία των HΠA στην Kύπρο, καλώντας τη να μην ψηφίσει τον νόμο για τη «ραφοποίηση» των μεταλλαγμένων προϊόντων (δηλαδή τα προϊόντα αυτά να τοποθετούνται σε ξεχωριστά ράφια στα σούπερ μάρκετ), διότι θα «διαταραχθούν οι σχέσεις των δύο χωρών». Συγκεκριμένα, με έγγραφο που επέδωσε στον πρόεδρο της Bουλής Δημήτρη Xριστόφια, ο Aμερικανός Πρέσβης καλεί την Eπιτροπή Περιβάλλοντος να αποσύρει τη σχετική πρόταση νόμου που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Bουλή. «Aν θέλετε πραγματικά να προχωρήσετε σε αυτό το βήμα, το μόνο που θα επιτύχετε θα είναι η διατάραξη των σχέσεων HΠA – Kύπρου, ενώ την ίδια ώρα τίποτα δεν θα γίνεται για την προστασία της υγείας και της ευημερίας των πολιτών σας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο, που στη συνέχεια «προειδοποιεί» τη Bουλή ότι η σχετική πρόταση νόμου παραβιάζει τις υποχρεώσεις της Kύπρου έναντι του Παγκόσμιου Oργανισμού Eμπορίου και της Eυρωπαϊκής Eνωσης...


Λεπτομερέστερα το θέμα εδώ (στα Αγγλικά).

Η γενική ιδέα είναι ότι το δικαίωμά σου να γνωρίζεις τι τρως και να επιλέγεις τι τρως είναι υποδεέστερο των κανόνων του ΠΟΕ και των εμπορικών συμφερόντων των ΗΠΑ. Σκάστε λοιπόν και τρώτε.

Χαρά και ανακούφιση θα πρέπει να μας προκαλεί το ότι οι "Μεγάλες Δυνάμεις" δεν διακινούν πλέον επισήμως όπιο.

Σχόλια

Ο χρήστης S G είπε…
συνηθιζεται οταν υπογραφεις μια διεθνη συμβαση, να κρατας την τιμη σου και να μην το παιζεις κουτοπονηρος. Αν δεν θες, μην υπογραφεις!

Δεν ξερω για το συγκεκριμενο θεμα, παντως τρομερα συχνα χρησιμοποιειται και καλα η "προστασια του καταναλωτη" για να εχουμε ευθυ προστατευτισμο...
π.χ. στην Ιαπωνια ο διοικητικος προστατευτισμος με την μορφη κανονων που μονο γιαπωνεζικες εταιρειες πληρουν ειναι κλασικο κολπο.
παραδειγμα: επιτρεπεται να πωλουνται καμερες που ειναι μονο φτιαγμενες για σχιστα ματια, απο εταιρεια με ονομα που αποτελειται απο 4 γραμματα και ξεκιναει απο Σ και τελειωνει σε ΟΝΥ.
Ο χρήστης talos είπε…
Βρε S_G μια φορά να διαβάσεις τα λινκ ενός ποστ πριν σχολιάσεις, και τι άλλο... Κανένας από τους "κανονισμούς" δεν παραβιάζεται. Πρόκειται περί εκβιασμού.
Ο χρήστης S G είπε…
"στο έγγραφο, που στη συνέχεια «προειδοποιεί» τη Bουλή ότι η σχετική πρόταση νόμου παραβιάζει τις υποχρεώσεις της Kύπρου έναντι του Παγκόσμιου Oργανισμού Eμπορίου και της Eυρωπαϊκής Eνωσης..."

"On the Internal Market and WTO, the issue is whether there is discrimination between domestic and imported products. “There doesn’t seem to be such a distinction in the bill,” added the official."

αν δεν υπαρχει παραβιαση ας πανε οι ΗΠΑ στον ΠΟΕ να διαμαρτυρηθουν...
εγω παντως δεν βλεπω καμμια ξεκαθαρη απαντηση πουθενα.


"Meanwhile, the Greens are holding an anti-globalisation demonstration outside the US embassy next Wednesday at 7.30pm."

αααααα τωρα καταλαβα που το πανε ;-)

ΥΓ δηλωσα εξαρχης οτι δεν ξερω τι παιζει στην υποθεση. Αλλα δεν βλεπω αποφασιστικης σημασιας στοιχεια προς καμμια μερια στις συνδεσεις που εβαλες.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Εξ όσων γνωρίζω το νομοσχέδιο που προτάθηκε δεν διαχωρίζει τα εισαγώμενα από τα τοπικά, αλλά τα γενετικά τροποποιημένα από τα μη γενετικά τροποποιημένα. Προτείνει τη δημιουργία ξεχωριστής σήμανσης στο χώρο που εκτίθενται τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα. Συνεπώς δύσκολα θα πείσει κανένας τον ΠΟΕ ότι η διάκριση γίνεται με κριτήριο την προέλευση.

Το να προστατεύει το κράτος τον πολίτη από επικίνδυνα προϊόντα δεν είναι κακό. Θα θέλαμε να μην εγκρίνεται ένα φάρμακο για παράδειγμα γιατί άμα πεθάνουν αρκετά άτομα δε θα πουλά ούτως ή άλλως; Άσε που αν νομίζουν ότι η ταμπέλα "γενετικά τροποποιημένο" είναι αρνητική να κάνουν μπράντινγκ, ή να χρηματοδοτήσουν έρευνα που να αποδεινκύει το αντίθετο.

Σε κάθε περίπτωση το όλο θέμα είναι μια φούσκα των ΜΜΕ. Τέτοιες απειλές μέσω του ΠΟΕ και της ΠΤ η Αμερικάνοι τις κάνουν γραπτώς και προφορικώς συνέχεια. Αν η νομική υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας αποφασίσει ότι δεν τίθεται θέμα ο νόμος θα περάσει (βλέπε θα μιλήσεις με το δικηγόρο μου). Αν όντως τίθεται θέμα θα υπάρξουν τροποποιησεις που να επιτρέπουν τη φιλοσοφία του νόμου να περάσει χωρίς το γράμμα του να παραβιάζει ποιαδήποτε συνθήκη.

Επώνυμος Δειλός
Ο χρήστης dgalanis είπε…
χαρά και ανακούφιση? μα δεν έχεις διαβάσει για τις ευεργετικές επιδράσεις του οπίου? :)

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Μετεκλογικά

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση