Η πρώτη φωτογραφία εξωηλιακού πλανήτη

Αν και εξωηλιακοί πλανήτες έχουν εντοπιστεί πολλοί από την δεκαετία του 1990 και ύστερα, η μέθοδος ήταν έμμεση και αφορούσε ως επι το πλείστον την καταγραφή των μικρών κινήσεων ενός άστρου εξαιτίας της βαρυτικής επίδρασης που ασκούσε ο πλανήτης επάνω του. Αυτή την φορά όμως, υπάρχει "κανονική", φαίνεται, φωτογραφία.

Όπως αναφέρει το Space.com πρόκειται για πλανήτη που περιφέρεται γύρω από το άστρο GQ του αστερισμού του Λύκου, που βρίσκεται σε μια περιοχή αστρογένεσης η οποία απέχει περί τα 400 έτη φωτός από την Γη, πρόκειται για "νεαρό" άστρο (ηλικία ~1 δις έτη) με μάζα ίση με το 70% της μάζας του Ήλιου.
Ο πλανήτης έχει θερμοκρασία περί τους 1700 βαθμούς Κελσίου και πιστεύεται πως είναι αέριος γίγας όπως ο Δίας, με διπλάσια διάμετρο από αυτόν. Απέχει από το άστρο του απόσταση περίπου εκατό φορές μεγαλύτερη από αυτήν μεταξύ Γης-Ηλίου και έχει περίοδο περιφοράς γύρω από το GQ του Λύκου ~ 1200 γήινα έτη.

Σχόλια

Ο χρήστης kukuzelis είπε…
Πολύ ωραίο. Να σημειώσω επίσης ότι "water was found on Mars". To βρήκα εδώ.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αυτό μάλιστα, είναι ιστορικό γεγονός για την επιστήμη. Πολύ ενδιαφέρον θα ήταν να βρίσκαμε κάποτε και ένα συμπαγή πλανήτη (αν και λόγω μικρού μεγέθους δεν θα μπορούσαμε να μάθουμε πολλά).

Να δούμε πότε θα περάσει και σε κάνα ελληνικό ΜΜΕ...

Δημήτρης Γ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Μετεκλογικά

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση