Ρεμπέτικο!... και λίγο από ποντιακά!

Με αφορμή ένα μήνυμα στο metafilter (αν έχετε τον θεό σας), ανακάλυψα τον ευρύτατο κόσμο του ρεμπέτικου κόσμου στο διαδίκτυο - και όχι μόνον στα Ελληνικά η από Έλληνες. Στις ιστοσελίδες του rembetiko.org θα βρεί κανείς: την σελίδα για την αποχιωτοποίηση του ρεμπέτικου, και την αποτετραχορδοποίηση του μπουζουκιού, την αυτόματη μηχανή δημιουργίας "τσακισμάτων" (από τους "Ταλιμπάνους του Ρεμπέτικου"), και ένα απόσπασμα από το ντοκυμαντέρ για το ρεμπέτικο "nuit sans lune", "νύχτωσε χωρίς φεγγάρι" του Γάλλου σκηνοθέτη Luc Bongrand.
Από εκεί πληροφορήθηκα για το ετήσιο ρεμπετολογικό συνέδριο της Ύδρας, το οποίο το οργανώνει το Ινστιτούτο Ρεμπετολογίας στο Λονδίνο – με "την ευγενική χορηγία του Πανεπιστημίου του Cambridge (Τμήμα Σύγχρονου Ελληνισμού)" μεταξύ άλλων παρακαλώ.
Ακολουθώντας εντυπωσιασμένος τους συνδέσμους βρέθηκα στο ρεμπέτικο online, την σηματικότερη πύλη για το ρεμπέτικο, με την μόνη βάση δεδομένων για το ρεμπέτικο τραγούδι στο διαδίκτυο.
Παραδίπλα να κι ένα site από την Αγγλία για τις ρεμπέτισσες και ένα άλλο ειδικά για την Ρόζα!
Μετά άλλος ένας ιστοχώρος, από το Σικάγο αυτή τη φορά, το rebetiko row και μια παλιο-παρέα Ολλανδών που παίζουν ρεμπέτικα (και για την οποία είχα ακουστά από τις περιπλανήσεις μου!). Ρεμπέτικα παίζουν επαγγελματικά και οι Fotia, μια μπάντα ομογενών από το Σαν Φραντζίσκο... και είμαι σίγουρος πως με υπομονή βρίσκει κανείς και άλλα πολλά.
Πούσαι Μάρκο να τα δεις αυτά τα ηλεκτρονικά μεγαλεία και να σούρθει συγκοπή! Εβίβα ρεμπέτες!

Πέρα από αυτά, στην ίδια συζήτηση στο Metafilter (μακράν ένα από τα πολυτιμότερα σάιτ στο διαδίκτυο), προέκυψε και το σάιτ ενός Λη Κλάιν για την Ποντιακή μουσική. Ο Κλάιν είναι ο μόνος μη Έλληνας μουσικός που παίζει ποντιακή μουσική - και προσφέρει αρκετές ηχογραφήσεις ποντιακών τραγουδιών για κατέβασμα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Μετεκλογικά

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση