26.7.11

Το παρελθόν σαν χονδροειδής φάρσα επί του παρόντος


Τα Νέα 26.03.10Τα Νέα 22.07.11


Τα Νέα 26.03.10


Ναυτεμπορική 22.07.11


Τα Νέα 27.03.10Τα Νέα, 23.07.1120.7.11

Περί του ΔΝΤ και άλλων δανειακών δαιμονίων: μερικές εξηγήσεις από τον Νόαμ Τσόμσκι

Μεταφράζω εξαιτίας της ανανεωμένης επικαιρότητάς του, απόσπασμα από συνέντευξη του Νόαμ Τσόμσκι πριν από 12 χρόνια στην Maria Luisa Mendonca, με τίτλο "Debt, Drugs and Democracy"...

Το ΔΝΤ είναι μια μέθοδος για την αποπληρωμή των επενδυτών και την μεταφορά του ρίσκου στους φορολογουμένους των πλούσιων χωρών. Υπάρχουν δύο μορφές ληστείας που συμβαίνουν ταυτόχρονα: Οι πληθυσμοί των χρεωστών χωρών καταληστεύονται από προγράμματα λιτότητας, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στους φορολογούμενους των πλουσίων χωρών. Δεν είναι εξίσου σοβαρό για τους δεύτερους επειδή είναι πλουσιότεροι, αλλά παρόλα αυτά ληστεύονται κι αυτοί. Το ΔΝΤ κοινωνικοποιεί το ρίσκο.

Αυτό έχει μεγάλη σημασία. Ο κόσμος επενδύει στις χώρες του Τρίτου Κόσμου επειδή οι αποδόσεις είναι πολύ υψηλές. Έτσι τα κέρδη είναι μεγαλύτερα σε ένα αγοραίο σύστημα αν τα ρίσκα είναι υψηλότερα. Λίγο-πολύ συσχετίζονται: όσο μεγαλύτερο το ρίσκο, τόσο μεγαλύτερο το κέρδος. Αλλά εδώ είναι κυρίως χωρίς ρίσκο. Ιδιώτες επενδυτές βγάζουν πελώρια κέρδη από εξαιρετικά ριψοκίνδυνες επενδύσεις, αλλά στην συνέχεια, μέσω των διεθνών χρηματοοικονομικών οργανισμών, στην ουσία έχουν δωρεάν "ασφάλιση κινδύνου". Η δομή του συστήματος είναι τέτοια που εκείνοι που τα δανείστηκαν δεν χρειάζεται να πληρώσουν - κοινωνικοποιούν το χρέος κάνοντας τον πληθυσμό να πληρώσει, παρότι δεν ήταν ο πληθυσμός που δανείστηκε τα λεφτά. Εκείνοι που επενδύουν, δεν χρειάζεται να δεχθούν το ρίσκο, επειδή το μεταφέρουν στους πληθυσμούς τους. Έτσι δουλεύουν τα συστήματα αγοράς, μέσα από την κοινωνικοποίηση του ρίσκου και την κοινωνικοποίηση του κόστους, με το ΔΝΤ να δρα σαν μηχανισμός επιβολής της κοινότητας των χρεωστών", όπως το θέτει η Lissakers.

Ποιες είναι συνεπώς οι συνέπειες για την δημοκρατία; Τα τελευταία 20 χρόνια η εξουσία έχει μεταφερθεί στα χέρια του χρηματοοικονομικού κεφαλαίου, και έτσι οι τράπεζες, οι επενδυτές, οι κερδοσκόποι και τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα είναι οι οντότητες που εκπονούν την πολιτική. Η απελευθέρωση των χρηματοοικονομικών ροών δημιουργεί αυτό που ορισμένοι οικονομολόγοι ονομάζουν "εικονική γερουσία": Αν δεν αρέσει στους ιδιώτες επενδυτές κάτι που κάνει μια χώρα, μπορούν να αποσύρουν τα χρήματά τους. Στην ουσία φτάνουν να ορίζουν την πολιτική μιας κυβέρνησης. Αυτό είναι και το νόημα της φιλελευθεροποίησης.

Δεν υπάρχει κάτι το καινοφανές σε όλα αυτά. Όταν εγκαθιδρύθηκε το σύστημα του Bretton Woods - το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα - στα μέση της δεκαετίας του 1940, ένα θεμελιώδες στοιχείο του ήταν η ρύθμιση των χρηματοοικονομικών ροών, για να διατηρούνται τα βασικά νομίσματα μέσα σε ένα σταθερό εύρος κοντά το ένα στο άλλο, προκειμένου να μην υπάρχει νομισματική κερδοσκοπία. Υπήρχαν επίσης και περιορισμοί στην κίνηση των κεφαλαίων - και υπήρχαν καλοί λόγοι για κάτι τέτοιο.

Ήταν κατανοητό πως η απελευθέρωση των κεφαλαϊκών ροών έβλαπτε την οικονομία. Από τότε που η απελευθέρωση του κεφαλαίου ξεκίνησε πριν από 25 χρόνια, όλη η διεθνής οικονομία έχει υποχωρήσει σε σημαντικό βαθμό. Αλλά υπάρχει και ένα ακόμα ισχυρότερο επιχείρημα, που είχε διατυπωθεί ξεκάθαρα στο Bretton Woods: αν επιτρέψεις την ελεύθερη μετακίνηση κεφαλαίων, υπονομεύεις τη δημοκρατία και το κράτος πρόνοιας. Αν μια κυβέρνηση είναι "ανορθολογική" - αν δηλαδή αποφασίσει να κάνει πράγματα προς όφελος του γενικού πληθυσμού και όχι προς όφελος των ξένων επενδυτών, όπως π.χ. επιχείρησε να κάνει ο Itamar Franco όταν αρνήθηκε να πληρώσει το χρέος της πολιτείας του προς την Κεντρική Τράπεζα της Βραζιλίας, τότε μπορεί να τιμωρηθεί άμεσα με την απόσυρση κεφαλαίων. Το νόημα λοιπόν της απελευθέρωσης του κεφαλαίου είναι η μείωση του δημοκρατικού ελέγχου παντού και η υπονόμευση των κοινωνικών προγραμμάτων. Διασφαλίζεται ότι η πολιτική θα έχει σαν στόχο της τον πλουτισμό των επενδυτών, τους κατόχους χρηματοοικονομικού κεφαλαίου, που γίνεται όλο και πιο κερδοσκοπικό, βλάπτοντας έτσι την γενική οικονομία.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η ισχύς που έχει αποδοθεί στους κεντρικούς τραπεζίτες είναι σαρωτική. Ορίζουν την πολιτική. Πρόκειται για ισχυρό όπλο εναντίον του δημοκρατικού έλεγχου της εκπόνησης της πολιτικής σε κάθε πεδίο και συμβαίνει όλο και περισσότερο. Και είναι το αναμενόμενο - και σίγουρα το προσδοκώμενο - αποτέλεσμα της απελευθέρωσης των ροών κεφαλαίων.

14.7.11

Γράφοντας στα αγγλικά για την κρίση που την είπαν "Ελληνική"

Είναι καιρός που έχω αφιερώσει περισσότερο από τον ιστολογικά διαθέσιμο χρόνο μου να γράφω στα αγγλικά παρά στα Ελληνικά, για την κρίση, την βιωμένη της πραγματικότητα, και τα επιφαινόμενά της. Έκανα αυτή την επιλογή γιατί θεωρώ πιο χρήσιμο να υπάρχει εκεί έξω μια (ασθενής βέβαια και περιορισμένης εμβέλειας, αλλά έστω υπαρκτή και τεκμηριωμένη, πιστεύω) εικόνα της Ελληνικής πραγματικότητας και της υποκειμενικής εμπειρίας του κινήματος στην Ελλάδα από μια σκοπιά της οποίας πηγές δεν είναι ο Στέφανος Μάνος και ευκατάστατοι επιχειρηματίες, αλλά κάποιος με μια σχετική επαφή με την πραγματικότητα της Ελλάδας όπως είναι και την ζει ο κόσμος και όχι όπως ο Τάκης Μίχας π.χ. παρουσιάζει πως είναι. Επειδή μου έχει επικοινωνηθεί ένα σχετικό ενδιαφέρον παρουσιάζω και εδώ (πέρα από το αγγλόγλωσσο Histologion) έναν κατάλογο δημοσιευμάτων στα αγγλικά που ξεκινά τον Δεκέμβρη του 2009 και συνεχίζει μέχρι σήμερα.
Η πλειονότητα των κειμένων και των σχολίων αναρτήθηκαν στην European Tribune, μια ευρωνησίδα / κοινότητα ορθού λόγου, όπου συναντώνται και γράφουν άνθρωποι από πολλές παραδόσεις, συνομιλούντες ευρωπαίοι με μέσο πολιτικό στίγμα πέραν της πρακτικά μονοκομματικής σοσιαλχριστιανοδημοκρατίας και των κομισαρίων του υπαρκτού νεοφιλελευθερισμού. Κόσμος δηλαδή που έχει μια ανταγωνιστική σχέση με τις ευρωπαϊκές κλεπτοκρατικές / τραπεζιτικές ελίτ και την δυστοπία που απεργάζονται άοκνα από την κατάρρευση τοης φούσκας του καζινοκαπιταλισμού το 2008 και μετά. Εκεί διαβάζονται όλα αυτά κάπως ευρύτερα από ότι θα συνέβαινε στο Histologion...

Είναι σημαντικό να ενημερώνουμε τον κόσμο για τα όσα συμβαίνουν εδώ, για την βύθιση στον Τρίτο Κόσμο, για το τι σημαίνει δημοσιονομική κατοχή και δημοσιονομική αποικιοκρατία, όχι μόνο για την διατήρηση της απαραίτητης αλληλεγγύης και την καλλιέργεια μιας ευρωπαϊκής και παγκόσμιας αντίδρασης στην λεηλασία της χώρας και την απόπειρα (περαιτέρω) διάλυσης της κοινωνίας της, αλλά και γιατί είναι χρήσιμο να γνωρίζουν το είδος των δοκιμασιών που τους ετοιμάζονται και τις επεξεργάζονται στο δικό μας το κεφάλι, αλλά και για να γνωρίζουν πως όλα αυτά δεν είναι αναπόφευκτα. Επίσης όμως και για να συντελέσει ώστε να υπάρξει πιθανότητα να δημιουργηθεί μια κινηματική ανάδραση που θα βάλει τέλος σε αυτή την πανευρωπαϊκή διολίσθηση προς ένα καθεστώς μειωμένης δημοκρατίας, αυξανόμενης ανισότητας, και αυξανόμενης αθλιότητας.

 • 10.12.09(comment): Doom and gloom: The way it looks from the ground (in thread "Potential Greek default how doomed is the euro?")


 • 10.02.10 (comment): Pigs on parade + pig irony


 • 27.04.10 (comment) Re: Resisting the Neoliberal Empire? (in thread: Resisting the Neoliberal Empire?)


 • 06.05.10 (comment) Re: Getting ugly in Greece (1) and Re: Getting ugly in Greece (2 the 5/5 demo) (in thread: Getting ugly in Greece)


 • 14.05.10: Some sort of semi-coherent collage of notes on the Greek situation (1)


 • 25.05.10 Some somewhat more coherent notes on the Greek crisis: debunking IMF propaganda (2)


 • 29.06.10 (comment) Re: Is this it? (In thread: Is this it?)


 • 02.11.10 (comment) Re: Europe


 • 08.11.10 Greece: The unlocal elections


 • 15.11.10 (comment) Re: Europe


 • 19.11.10 (expanded comment): A comment on the alleged lack of productivity of Greek workers


 • 25.11.10 (comment) Re: The Banksters (In thread: Relief)


 • 26.11.10 Vampire policy makers of the IMF (and the ECB)


 • 26.11.10 (comment) Re: The word from the Serious People (In thread: The word from the Serious People)


 • 15.12.10 Greek general strike today: anger and violence


 • 19.12.10 The Greek Economy on a Crucifix: IMF lies and misrepresents yet again


 • 02.02.11 (comment): Re: Merkel's New (Old) Two-Speed Europe (In thread: Merkel's New (Old) Two-Speed Europe)


 • 04.02.11 (comment): Re: Irish pushback strategy - we get mail (In thread: Irish pushback strategy - we get mail)


 • 18.02.11 High Drama: Greece under the "troika"


 • 04.04.11 Jake's Greek LTE, questions and discussion


 • 14.04.11 (comment) Re: Why 2013 (In thread: Three months that will test the Eurozone)


 • 19.04.11 (comment) On the Greek black economy (In thread: What's Happening in the Black Economy?)


 • 06.05.11 The revelations of Strauss Kahn


 • 11.05.11 (comment) Athens Strike / Demo


 • 14.05.11 Kristallnacht in Athens


 • 17.05.11 (comment) Re:Europe (about state sector participation etc)


 • 18.05.11 Merkel's racist lies


 • 20.05.11 (comments) Re: LQD: "Tahrir Virus" comes to Europe, Re: No One Expects the Spanish Revolution? (In thread: No One Expects the Spanish Revolution?)


 • 25.05.11 (comment) Re: Europe (on the indignants 1st day)


 • 25.05.11 (comment) Re: Did Greeks wake up? Tina, Tara and other girls (In thread: Did Greeks wake up? Tina, Tara and other girls)


 • 25.05.11 Here be dragons: Lies, horror populi and subversion amidst hope and chaos
  - reposted at Eurotrib and then reposted again at Daily Kos as "Greece Shock Therapy update - WSJ lies debunked"


 • 30.05.11 The Greek Colony


 • 05.06.11 (comment) The Greek crisis explained on TV


 • 15.06.11 Greece: if austerity doesn't work... Try more austerity!


 • 29.06.11 Flash brief from the #greekrevolution


 • 12.07.11 Greece: No other plan but plunder • [Η φωτογραφία είναι από βιτρίνα στου Ψυρρή... την έβγαλα τον περσινό Μάιο]

  3.7.11

  Να το στήσουμε...


  Είναι απλή η ιδέα μου και χρησιμοποιεί όλα τα πλεονεκτήματα της χώρας για να μας βγάλει από την κρίση: Τον Σεπτέμβριο, ο Αχιλλέας Μπέος και ο Μάκης ο Ψωμιάδης θα βγουν από τη χώρα με μια εθνική αποστολή: Να στήσουν το πρώτο ματς Ρεάλ-Μπαρτσελόνα (ή άλλο ανάλογης εμβέλειας) της χρονιάς. Ποιος θα βάλει το πρώτο και το τέταρτο γκολ στο παιχνίδι, τελικό αποτέλεσμα 11-10 κάτι τέτοιο. Κάτι εξωπραγματικό. Ειδικοί πράκτορες της ΤτΕ θα ακροβολιστούν σε όλες τις μεγάλες στοιχηματικές αγορές του κόσμου ποντάροντας από τα αποθέματα χρυσού της χώρας μυθικά ποσά (2 δισ. Ευρώ συνολικά) σε τέτοια απίθανα ενδεχόμενα με απόδοση >100. Σε λίγες μέρες τα 2 θα έχουν γίνει διακόσα, και το χρέος της χώρας θα μπορεί να αποπληρωθεί. Απλά πράγματα.

  Ή αν θέλουμε μια πιο κυριλέ και προσοδοφόρα μορφή στοιχηματισμού, να τα δώσουμε σε επενδυτές να τα παίξουν, και να στήσουμε τα πάντα: τις διαδηλώσεις, τα δακρυγόνα, όλα, όχι μόνο τις αβέβαιες ψήφους και τους μεταπεισθέντες από την ρητορική δεινότητα του ΓΑΠ. Με στημένα τα πάντα οι κατάλληλες τοποθετήσεις από τους ισοδύναμους Ψωμιάδηδες του κυκλώματος, θα μας κάνουν πλεονασματική χώρα μέσα σε μερικές ώρες. Είναι άλλωστε κρίμα να τρώνε οι ξένοι από τα στημένα, να τους κάνουμε δωράκια αγορίνες μου, και να μην επωφελούμαστε εμείς. Δεν με παρηγορεί βλέπετε η ιδέα ότι τα τόσα δακρυγόνα που φάγαμε και η γεύση από αστυνόμευση Βορειαφρικανικής Σοσιαλιστικής Διεθνούς του διημέρου 28-29/6, ήταν κρίσιμα για να ανέβει η τιμή του χαλκού, του μολύβδου, του αλουμινίου... Και αναρωτιέμαι τελικά πόσο θα άξιζε η εύκολη πληροφορία πως η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ αποτελείται από βέβαιη και σθεναρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία γιέσμεν, αν κάποιος ήθελε να την διακινήσει στα χρηματοικονομικά καζίνα και στοιχηματζήδικα των προηγμένων αγορών; Πόσο θα έριχνε τον δείκτη Νικέι αυτή τη φορά ο θάνατος π.χ. ενός διαδηλωτή; Και πόσο θα ανέβαζε πάλι τον δείκτη, η κήρυξη του στρατιωτικού νόμου στη χώρα ή η κατάρρευση του μέσου μισθού στο 3ο τρίμηνο του 11...
  Διότι αν δεν βρούμε έναν τρόπο να μετατρέψουμε την κερδοφορία που παράγει η δυστυχία της χώρας σε χρηματοοικονομικό / στοιχηματικό προϊόν, θα βρεθούμε να παρακολουθούμε ναρκωμένοι τον τζόγο που θα στηθεί στον διαμοιρασμό των ιματίων της Ελλάδας...

  Εκτός βέβαια κι αν τους χαλάσουμε το παιχνίδι τελείως, με ότι κόστος και αυτό αν συνεπάγεται...