Λόγια και Έργα Μεγάλων Ανδρών

Ο Υπουργός Οικονομίας μας, μιλώντας για την μελλοντική συνταγματική αναθεώρηση δήλωσε πως:
"Θα πρέπει να δούμε πώς η προστασία του περιβάλλοντος θα εφαρμόζεται με έναν τρόπο φιλικό προς τις επενδύσεις. Οι επενδύσεις είναι το βασικό ζητούμενο στη νέα εποχή."

Συνήθως το αντίστροφο λέγεται. Να υποθέσω ότι η, συναρτημένη και με την κατάσταση του περιβάλλοντος, δημόσια υγεία είναι και αυτή υποδεέστερη, ως προτεραιότητα, των επενδύσεων - και μάλιστα με συνταγματικό πρόσταγμα;

Ο Υπουργός θέλει λέει επίσης να βάλει στο σύνταγμα τους όρους του συμφώνου σταθερότητας της ΕΕ. Υποθέτω ότι δεν καταλαβαίνει την διάκριση μεταξύ συντάγματος και νόμων και ότι υποθέτει πως οι όροι αυτοί θα παραμείνουν αενάως αμετάβλητοι. Αν συμβεί αυτό η Ελλάδα θα έχει συνταγματικό κώλυμα σε οποιαδήποτε αλλαγή των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας, ή θα αλλάζει σύνταγμα ανάλογα με την οικονομική μόδα - ή συγκυρία έστω.

Η εθελουσία έξοδος από τον ΟΤΕ που είχε επικροτηθεί από τον Υπουργό, φαίνεται πως συναντά τα πρώτα προβλήματα, τα οποία εμείς καλοί μου συμφορολογούμενοι θα κληθούμε (κλασσικά) να χρηματοδοτήσουμε.

Τέλος, σε άλλη είδηση, ο πρώην διοικητής της ΔΕΗ αφού τα έχωσε στην ακολουθούμενη διαδικασία απελευθέρωσης της ενέργειας, με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εξάρσεις, μαθαίνουμε ότι τάσσεται υπέρ των λιγνιτικών μονάδων, οι οποίες:

"...αν και έχουν υψηλό κόστος κατασκευής, προσφέρουν τη μισή τιμή ενέργειας σε σύγκριση με το φυσικό αέριο, συνυπολογίζοντας και το επιπλέον κόστος για την αγορά ρύπων..."


...όπου το μείζον είναι το κόστος της αγοράς ρύπων και όχι, ας πούμε το κόστος (όχι κυρίως, αλλά και οικονομικό) της επιβάρυνσης της δημόσιας υγείας (την οποία την έχουν φαίνεται συλλογικά γραμμένη στην ΝΔ). Θα ήταν ενδιαφέρον να έβλεπε κανείς το πραγματικό κόστος μιας τέτοιας επένδυσης όταν συμπεριληφθεί στην στάθμιση των χρεών και π.χ. το κόστος νοσηλείας, περίθαλψης και υποτίμησης της περιουσίας των περιοίκων / εργαζομένων ας πούμε.

Τα περί λιγνίτη θα τα αντιπερερχόμουν ως απλώς μια άποψη, αλλά φαίνεται πως πρόκειται για παγκόσμια τάση... ενόψει, ίσως, του παγκόσμιου ενεργειακού σφιξίματος που έρχεται.

Σχόλια

Ο χρήστης Oneiros είπε…
Φοβερή η ατάκα του Υπουργού... σα να λέμε:
"Θα πρέπει να δούμε πώς η επιβίωση του ανθρώπινου γένους θα εξασφαλίζεται με έναν τρόπο φιλικό προς τον καπιταλισμό."

Συνταγματική κατοχύρωση της πνευματικής μας υγείας θα είναι υπερβολικό να απαιτήσουμε, φαντάζομαι...

Είναι κάποιες μέρες που δε λέει να σηκώνεσαι απ' το κρεβάτι, πόσο μάλλον να διαβάζεις εφημερίδα.
Ο χρήστης Rodia είπε…
Χίλιες φορές «γκαρσόνια της Ευρώπης»!
Θυμάται κανείς πόσο αντιδρούσαμε σε αυτό το ενδεχόμενο;
Σήμερα φτάσαμε να το ζητάμε. Εγγύηση για το ραχάτι, αλλά και για την ανάσα μας...

..αν ο κ. υπουργός εννοούσε επενδύσεις πνευματικής φύσεως που προάγουν τον πολιτισμό, δεν θα υπήρχε ανάγκη να αναφερθεί στο περιβάλλον..

..που σημαίνει ότι οι λοιπές μεσογειακές χώρες κρίθηκαν να προαχθούν σε υποδοχείς τουριστών. Εμείς εδώ, αποτύχαμε οικτρώς..

..και την αποτυχία αυτή τη χρεώνονται οι μικρομονάδες αυτοαπασχόλησης. Οι "μεγάλοι" πάλι στην απέξω, παρά τα δάνεια, τις παροχές, τις επιδοτήσεις και τα φέσια..

..και η Τουρκία παίρνει ήδη τη μερίδα της σε αυτό το κομμάτι, εδώ και αρκετά χρόνια, που σημαίνει ότι μάλλον βόθρος θα καταλήξουμε, ακολουθώντας τα γειτονικά Σκόπια..?..

..και, μέσα σ' όλα, πρότυπες μελέτες για τη διαχείριση των σκουπιδιών παραμένουν κλειδωμένες στα συρτάρια της σχολης των μηχανολόγων του ΕΜΠ..

Απορία: Υπάρχει σύγχρονος πολιτικός ανήρ (ή και γυνή) που να αντιλαμβάνεται σφαιρικά τα πράγματα; Που να μη κάνει κοπτική ραπτική πάνω στη χώρα μας..?..
Ο χρήστης S G είπε…
συγγνωμη εσυ μηπως ζεις σε αλλη χωρα? Δεν ξερεις ας πουμε οτι το Συμβουλιο της Επικρατειας λογω του Συνταγματος και της προστασιας του περιβαλλοντος υποτιθεται, εχει αποτρεψει πολλες φορες τεραστιες επενδυσεις? Επενδυσεις που θα ανεβαζαν το εισοδημα ολοκληρων περιφερειων, που θα εφερναν δουλειες και κινηση στην ελληνικη επαρχια ας πουμε?

Μηπως δεν ξερεις οτι συχνα τα Σχεδια Πολεων ακυρωνονται συνολικα (οχι σε ενα σημειο) απο το ΣτΕ γιατι θα κοπει μισος θαμνος λεει?

Δεν νομιζεις οτι οι δουλειες για τους τοσους ανεργους συμπολιτες μας προεχουν του μισου θαμνου? Περιεργο νομιζα οτι οι σοσιαλιστες ενδιαφερονται για τους ανθρωπους που εχουν την χειροτερη θεση στην κοινωνια (και χρειαζονται αμεσα δουλειες) οχι για αυτους που εχουν την καλυτερη θεση (και μπορουν να απολαμβανουν την γραφικοτητα του μισου θαμνου στην ερημια).
Ο χρήστης talos είπε…
S_G, έχω να φέρω μια σπουδαία επένδυση που θα δημιουργήσει δεκάδες θέσεις εργασίας: πρόκετια για επιχείρηση ταφής ραδιενεργών λυμάτων. Το θέμα είναι ότι το οικόπεδο που βρήκα είναι δίπλα στο σπίτι σου. Ελπίζω να μην εμποδίσεις την οικονομική ανάπτυξη της χώρας με δήθεν ισχυρισμούς για βλάβη της υγείας σου.

Για φιλελεύθερος κι εσύ, έχεις μια περίεργη σχέση με το συνταγματικά νόμιμο.

Το ΣτΕ έχει παρέμβει εκεί που επίκειτο δραματική καταστροφή του περιβάλλοντος (άρα και υποβάθμιση της ποιότητας ζωής όλων, φτωχών και πλούσιων θα έλεγα). Μήπως έχεις παραπομπή για τον μισό θάμνο;
Ο χρήστης S G είπε…
Ειναι σαφες οτι το περιβαλλον εχει καποια αξια. Οχι ομως και απολυτη. Αν μια επενδυση που καταστρεφει ενα στρεμμα δασους στη Μαλακασα μπορει να προσφερει τετοια οφελη στην κοινωνια που να ειναι ισαξια του να φτιαξουμε 10 στρεμματα παρκο στην Αθηνα, ειμαι της αποψης οτι η επενδυση πρεπει να περασει. Το ΣτΕ δεν συμφωνει.
Να εισαι σιγουρος οτι αγαπω πολυ την φυση, τα δεντρακια και τον καθαρο αερα. Αλλα ολες οι επενδυσεις πρεπει να περνανε ενα τεστ κοστους-οφελους, δεν μπορει με εντελως καθολικες απαγορευσεις να κανουμε δουλεια.

Και ναι, δεν μιλαω στον αερα. Δεν ειναι μια, ειναι 100 οι περιπτωσεις και πραγματικα δεν ξερω απο που ναρχισω!

Τι θες, "προστασια" δασων, "προστασια" του αιγιαλου? "Προστασια" των αρχαιολογικων χωρων?

Δεν ειναι κρυφο οτι η προστασια του περιβαλλοντος στην Ελλαδα εχει νομικα τρομερα μαξιμαλιστικο χαρακτηρα. Απαιτουμε τα παντα, με αποτελεσμα ΤΙΠΟΤΑ να μην μπορει να ειναι νομιμο και να πηζουμε στα αυθαιρετα που δεν σεβονται ΤΙΠΟΤΑ.

πχ Δεν επιτρεπεται καμμια απολυτως κατασκευη στις παραλιες, με αποτελεσμα μονο μαφιοζοι να ασχολουνται με το θεμα, να λαδωνουν σε 100 μεριες και να χτιζουν εκτρωματα στις παραλιες...

Ασε που μιλουσα με γνωστο μου στο ΥΠΕΧΩΔΕ που λεει οτι πραγματικα τους ακυρωνονται ολοκληρα σχεδια πολεως για λεπτομερειες. Και δεν ακυρωνεται μονο το μερος που εχει τα προβληματα, ακυρωνεται ολο το σχεδιο. αποτελεσμα να μην υπαρχει σχεδιο πολεως για δεκαετιες και μετα να εχει γεμισει αυθαιρετα η περιοχη.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Μετεκλογικά

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση