Πεισματική υπεράσπιση της κοινής αξιοπρέπειας

Επειδή τα καλά πράγματα πρέπει να διαδίδονται:

Ο J95 έγραψε για έναν εξαιρετικό πολιτικό αρθρογράφο-σχολιαστή της Καθημερινής, υπό το ψευδώνυμο ΚΙΜΠΙ. Το ενδιαφέρον στην περίπτωσή του δεν είναι ότι γράφει λογικά, με άποψη και ουσία, αλλά το ότι γράφει καλά, με χιούμορ και με έξυπνο λόγο - κάτι που είναι σπάνιο στην νεοελληνική δημοσιογραφία - πόσω μάλλον στις ροζ οικονομικές σελίδες.
Το ότι είναι, βέβαια, εξαιρετικά κοντά στον γράφοντα ως προς τις πολιτικο-οικονομικές του απόψεις, συνηγορεί τα μέγιστα στην επισήμανση των γραπτών του από αυτό το εδώ Ιστολόγιο - και σας γλιτώνω την αναζήτηση: ιδού ο κατάλογος των ενυπόγραφων άρθρων του ΚΙΜΠΙ.

Δύο άρθρα θα ήθελα να σημειώσω ιδιαίτερα. Το πρώτο επειδή προσωπικά με συγκινεί, καθώς μου δειχνει ότι η κοινότητα των ανθρώπων με τους οποίους με συνδέει παρόμοια διαδρομή και συναφές αξιακό σύστημα, είναι ίσως ευρύτερη από όσο έλπιζα.

Το δεύτερο, που το επέλεξε και ο πολυμαθής βάτραχος, το σημειώνω επειδή κολλάει με παρόμοιες ανησυχίες περί εργασίας και ελαστικοποίησης που είχα στο παρελθόν καταθέσει εδώ (βλέπε π.χ. αυτό το ποστ) και αποτελεί εξαιρετικό συμπλήρωμα ανάλογου άρθρου των Ιών της Ελευθεροτυπίας το οποίο από καιρό σκόπευα να σχολιάσω, αλλά δεν έβρισκα τον χρόνο.

Αυτά ως πρώτη επιλογή - αλλά όλα τα κείμενα που έχω δει είναι πάρα πολύ καλά.

Σχόλια

Ο χρήστης J95 είπε…
Είδες; Είναι τρομερός. Πού να το περίμενα ότι πρώτο-πρώτο κάθε Κυριακή θα άνοιγα το οικονομικό φύλλο της "Κ"... :)
Ο χρήστης dgalanis είπε…
η μοναδική μου επιφύλαξη είναι η υπογραφή "ΚΙΜΠΙ"
Ο χρήστης J95 είπε…
Εννοείς ότι παίζει κάτι, ή ότι σε χαλάει αισθητικά;
Ο χρήστης dgalanis είπε…
στα blogs το ψευδώνυμο είναι πολύ συνηθισμένο ... σε μια εφημερίδα πάιζει πάντα κάτι πίσω από ψευδώνυμο και σ αυτή την περίπτωση δεν ξέρω τι ... πάντως μ αρέσουν τα κείμενά του ... απορώ γιατί δεν τα υπογράφει με τ όνομά του
Ο χρήστης το θείο τραγί είπε…
θα συμφωνήσω πως γράφει ωραία, (αλλά πολλά, ρε παιδί μου). Και έχει πάντα και μια ωραία φωτό στην στήλη του. Από αυτόν αρχινώ την Κυριακάτικη Καθημερινή.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μην τρελαίνεστε. Είναι παράδοση στις εφημερίδες οι ανυπόγραφες στήλες, που απλώς τείνει να εξαλειφθεί όσο εκμοντερνίζονται - και όσο οι συντάκτες επιθυμούν να αναδεικνύονται οι ίδιοι ως πένες και λιγότερο ως μέλη μιας συντακτικής ομάδας που εκφράζει τη γραμμή της εφημερίδας.
Η "Καθημερινή" κρατά αυτές τις παραδόσεις. Γι' αυτό και η Ελένη Μπίστικα (ΕΛΜΠΙ) χρησιμοποιεί ακόμα στη στήλη της το ψευδώνυμο Τήλεφος, που υπάρχει από τη δεκαετία του '60.
Μην ψάχνετε κάτι ύποπτο λοιπόν...
Ο χρήστης Αργύρης Πυροσκάλας είπε…
Εδώ θα σας λυθεί ίσως η απορία. Σίγουρα πάντως θα διαβάσετε ακόμη ένα απολαυστικό κείμενο.
Ο χρήστης Αργύρης Πυροσκάλας είπε…
Δε φαίνεται να παίρνει την παραπομπή οπότε εδώ: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathglobal_2_10/07/2005_1284277
Ο χρήστης Προφήτης είπε…
Δεν θέλω να ξεχωρίσω, αλλά, δεν με αφορά η "ανακάλυψη" του ΚΙΜΠΙ. Τον παρακολουθώ από την αρχή και αρχειοθετώ τα κείμενά του, τυπωμένα, με επισημάνσεις. Τώρα έχει δημιουργηθεί κλασσέρ.Ελπίζω κάποτε να τα συγκεντρώσει σε βιβλίο, για να το πετάξω.

Ο ΚΙΜΠΙ είναι ο βασικός λόγος (μαζί με τον Πέτρο Παπακωνσταντίνου-άλλο συνομήλικο, και τον Γιώργο Δελαστίκ) που εκτιμώ την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Μια εφημερίδα που -για οποιουσδήποτε λόγους-δίνει βήμα σε σχολιαστές αυτής της ποιότητας, "αντιεμπορικούς" για τα δεδομένα της εποχής, αξίζει να την στηρίζεις.

Για μένα τα κείμενα του ΚΙΜΠΙ έχουν μοναδική πολιτική και συναισθηματική αξία. Είναι σαν να τα γράφω (θα ήθελα) εγώ. Μεταφέρει στο χαρτί όλες τις αξίες στις οποίες πίστεψα και πιστεύω ,τις πολιτικές, οικονομικές και ηθικές αρχές που οφείλουν να διέπουν μια κοινωνία.
Αν τύχει και διαβάσει αυτές τις γραμμές, του απευθύνω από ΄δω ένα μεγάλο "Ευχαριστώ" γιατί με κάνει να αισθάνομαι ότι δεν είμαι μόνος, δεν αξιώθηκα να του το γράψω απ΄ ευθείας, όπως θα έπρεπε.

Με χαροποιεί ιδιαίτερα να βλέπω ότι έχει απήχηση και σε ανθρώπους που, τεκμαίρω ότι, ηλικιακά ανήκουν σε άλλη, νεώτερη, γενιά.

Βάτραχε
εξαίρετη η επισήμανσή σου. Δεν μπορούσα όμως να σχολιάσω στο blog σου. Δεν μπορούσα να κάνω login.

Τάλως
με εκπλήσσεις πάλι. Για να σε συγκινήσει το συγκεκριμένο κείμενο, που κι εγώ έχω κορνιζώσει, για να μπορείς να "αναγνωρίζεις Δώρες" πρέπει να έχεις μια παρόμοια διαδρομή στο χρόνο. Θεωρούσα ότι είσαι νεώτερος ...
Ο τίτλος σου με 5 λέξεις περιγράφει τα πάντα.

Προς όλους τους φίλους.
Νομίζω ότι ο ΚΙΜΠΙ χρειάζεται στήριξη. Την περασμένη Κυριακή έγραψε πως του δόθηκε οδηγία να "περιορίσει τη φλυαρία του". Προτείνω επιστολές-mails διαμαρτυρίας στην Διεύθυνση της "Κ".
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Paides aytos o typos grafei edw kai poly kairo kai einai gnwstos san o "8eos ths selidas 2 twn roz fyllwn ths Ka8hmerinhs". Psakste na diabasete to ar8ro poy eixe grapsei thn epomenh twn teleytaiwn eklogwn )oso kai an ayto akoygetai poly makrino). Ena mikro aristoyrghma
Ο χρήστης talos είπε…
dafun: Το "νόμιζα πως ίσουν νεώτερος" το εκλαμβάνω σαν κοπλιμέντο ;-) Δεν είμαι στην ηλικία της Δώρας, αλλά δεν θα μου έκανε εντύπωση να είμαι σε παραπλήσια σειρά με τον "ΚΙΜΠΙ".

Lida: Στο ραδιόφωνο τα πράγματα είναι πιο σκληρά από ότι στο έντυπο (και ακριβότερα υποθέτω), οπότε δεν νομίζω ότι κινδυνεύει ιδιαίτερα η θέση του (δεν είναι και Πανούσης ως προς την ακρότητα έτσι;)

chouie: εννοείς αυτό;

Αυτό το "Θεός της σελίδας 2 των ροζ φύλλων" είναι εξαιρετικά εύστοχο.

Χαίρομαι που είναι ήδη ευρύτερα γνωστός - και μακάρι να γίνει γνωστότερος.
Ο χρήστης Προφήτης είπε…
Τάλως
Οι αναφορές και η ευρύτερη ιδεολογικοπολιτική συγκρότηση που αποπνέουν τα κείμενα του ΚΙΜΠΙ παραπέμπουν σε μια συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα :
τη γενιά της Μεταπολίτευσης.

Για όσους έζησαν την εποχή και όσα την χαρακτήρισαν, ο ΚΙΜΠΙ αφήνει σαν δακτυλικό αποτύπωμα στο γραπτό όσα (φαίνεται να) τον διαμόρφωσαν. Είναι τα ίδια που διαμόρφωσαν και τους ίδιους, περισσότερο ή λιγότερο : φοιτητικό κίνημα, πολιτικές νεολαίες, ιδεολογικές αναζητήσεις και διαμάχες, κινητοποιήσεις και αγώνες, αίτημα αλλαγής της κοινωνίας (καμμία σχέση με την «αλλαγή» του πασοκ), τέχνη και πολιτισμός.

Είναι και κάτι άλλο, που έχει γράψει η Βίκυ Χαρισοπούλου στο βιβλίο της «η χαμένη γενιά της μεταπολίτευσης», και δεν έχω βρει καλύτερη περιγραφή : «είμαστε η τελευταία γενιά που θυμάται μια Ελλάδα με άλλο άρωμα».

Οι άνθρωποι αυτοί είναι σήμερα, τουλάχιστον, 44+.
Εσύ, νόμιζα ότι είσαι 30-32. Αν είσαι μεγαλύτερος, τότε θεώρησέ το κοπλιμέντο :-)

Για την «ακρότητα» έχω άλλη εκτίμηση. Ναι μεν ο Τζιμάκος είναι λεκτικά πιο ακραίος, αλλά ο ΚΙΜΠΙ «βγάζει», πολλές φορές με χιούμορ, μια υποδόρεια συνολική αντίθεση στο κυρίαρχο σήμερα πολιτικά και οικονομικά «ορθόν».
Και πλέον δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα στην επιθυμία τους να φιμώσουν ελεύθερες φωνές και «αντιφρονούντες».
Μην ξεχνάμε ότι ο Στάθης ο Σταυρόπουλος καταδικάστηκε σε αστική αποζημίωση 40.000 € για κριτική σε μια ανήθικη διαφήμιση της εταιρείας Γκωτιέ που απευθυνόταν σε παιδιά.
Ο χρήστης S G είπε…
εγω παντως την γνωμη μου την εγραψα στον Ι95. Γενικα ρε παιδι μου εχω την εντυπωση οτι χαιρεστε να διαβαζετε καποιον που "παει λιγο κοντρα στο ρευμα", ειναι μια "ανεξαρτητη φωνη" κτλ

Εκτος του οτι ειναι τρομερο κατορθωμα των παραλογων θολοκουλτουριαρηδων στην Ελλαδα, ενω ειναι τρομερη πλειονοτητα (εγω γιατι δεν βρισκω δηλαδη εφημεριδα στην Ελλαδα που να πολυαντεχω να διαβαζω??) να παρουσιαζονται σαν καταπιεσμενη μειονοτητα, ειναι και τρομερο λαθος νομιζω να ταυτιζεσαι με καποιον οχι επειδη τα επιχειρηματα του στεκουν, αλλα επειδη επιτιθεται στους κοινους εχθρους σας. Με λιγα λογια, ακομα κιαν θελετε εναν υπερασπιστη του παραλογισμου, του τσιγαρου (αν ειναι δυνατον) και της γενικα πατροπαραδοτης ελληνικης σοσιαλκαθυστερησης, ψαξτε τουλαχιστον καποιον πιο πειστικο και οχι απλα καποιον που εχει λιγο χιουμορ και μηδεν παραπανω...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Να βοηθήσω...μιας και ξέρω;

Το ΚΙΜΠΙ έχει να κάνει με το επώνυμο του/της...

Είναι περί τα 40, συν-πλην 2-3

.....
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μ'αρέσει να ξεψαχνίζω παλιά άρθρα και μιας κι υπάρχει ακόμη το αρχείο,οφείλω να δώσω το ιστολόγιο του Γ.Κιμπόπουλου (γνωστού κι ως ΚΙΜΠΙ):
http://kibi-blog.blogspot.com/

Θυμάμαι πως όταν είχε προαναγγείλει την αποχώρησή του κι είχα σπεύσει να του στείλλω email...μας έστειλλε ένα σχεδόν μαζικό mail,για τη νέα στέγη του,τον "Κόσμο του Επενδυτή". Το κακό με αυτή τη εφημερίδα είναι πως κοστίζει 3 ευρώ κι έχει μέσα τόσα θάματα για παιδιά προσχολικής ηλικίας,που εγώ προσωπικά την αγορράζω πια σέπιλεγόμενες στιγμές και περιόδους.Όσο για την "Καθημερινή" αν ξαναδώσει κανά dvd που να σχετίζεται με το BBC,ίσως να την ξαναπιάσω στα χέρια μου.

Υ.Γ.ώστε υπάρχουν ομοιοπαθείς που αρχειοθετούσαν τα κείμενα του ΚΙΜΠΙ;;;!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Μετεκλογικά

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση