Περί Αλεξάνδρου του Μέγα

Μετά από την πρωτοφανή σε έκταση και πάθος συζήτηση περί την σεξουαλικότητα του Αλεξάνδρου του Μέγα σε αυτόν εδώ τον ιστοχώρο, θεωρώ υποχρέωση μου να παραπέμψω σε μια ιστοσελίδα αποκλειστικά αφιερωμένη στην σχέση Ηφαιστίωνα και Αλέξανδρου, δυστυχώς μόνο στα Αγγλικά, που δηλώνει το καταφανές, ότι δηλαδή ακόμα και η σύγχρονη έννοια "ομοφυλόφυλος", δεν θα ήταν κατανοητή από τον Αλέξανδρο και η χρήση του όρου "γκαίυ" για την σεξουαλικότητα του Μεγαλέξανδρου αποτελεί αναχρονισμό. Πλούσιο υλικό όχι μόνο για την εικαζόμενη ερωτική τους σχέση...

Ανάλογα ευκρινής και εμπεριστατωμένη είναι και αυτή εδώ η σελίδα σχετικά με την ομοφυλοφιλία στην Αρχαία Ελλάδα, που εξηγεί και πάλι, ότι η χρήση μεταγενέστερων όρων (και ηθικών κατηγοριών) για την περιγραφή και την αξιολόγηση προγενέστερων συμπεριφορών είναι μάλλον άτοπη.

Αυτά, και ελπίζω να μην προκαλέσω ποινικές αγωγές κατά των διατηρούντων τα σάιτ στα οποία σύνδεσα...

Παρεμπιπτόντως έγκυρες πηγές μου λένε ότι το έργο του Στόουν είναι πατάτα και ανιαρό...

Σχόλια

Ο χρήστης xpan είπε…
Αυτό που δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε είναι πως ο "έρωτας" στην εποχή των αρχαίων ήταν περισσότερο πνευματικός παρά σεξουαλικός.
Ο χρήστης xpan είπε…
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
To Istologio apektise troll...
Ο χρήστης Nassos K. είπε…
Πήγα να δω την Κυριακή την ταινία Alexander του Oliver Stone... (συνεχίζω στο blog μου)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
>Οι πηγές φυσικά του Πόπλιου είναι μόνο straight συγγραφείς της >αρχαιότητας..το ερώτημα είναι τι τον πειράζει αν ο Άλεξ >διαχειριζοταν το όπίσθιο μέρος του σώματός του με τρόπο που αυτός >δεν εγκρίνει...

Το έχω σκεφτεί αρκετά και νομίζω ότι η "λογική" είναι ως εξής:

Αφού:
1) Εμείς είμαστε απόγονοι των αρχαίων, δηλαδή το ίδιο πράμα ένα πράμα.
2) Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν γαμάτοι.
3) Εμείς είμαστε όπως αυτοί απλώς λίγο πιο άτυχοι.
=>Αυτοί ήταν όπως εμείς, αλλά λίγο πιο τυχεροί.(Σ)

Συνεπώς ένας αρχαίος Έλληνας αποκλείεται να ήταν γαμάτος με τρόπο που ένας κομπλεξικός νεοέλληνας δεν εγκρίνει. Κάνοντας τον παραμικρό υπαινιγμό ότι ο Αλέξανδρος είχε σχέσεις με άνδρες, στην ουσία λες το Νεοέλληνα αδερφή. Αυτό απαγορεύεται.
Ο χρήστης talos είπε…
Πάντως acrobat, έγκυρες πηγές (μανιώδεις με τον Μεγαλέκο) με διαβεβαιώνουν ότι το έργο δεν έχει την παραμικρή ιστορική ανακρίβεια (πέρα από το γεγονός ότι εμφανίζεται ο Βουκεφάλας σε μάχη στην οποία είχε ήδη ψοφήσει...)

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Μετεκλογικά

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση